Медичне обладнання

Головний інструмент лікаря – це його гострий розум. Але, незважаючи на те наскільки гострий ваш розум, операції ви будете проводити скальпелем чи радіохвильовим ножем. І, не залежно від гостроти вашого зору, діагностику ви будете проводити мікроскопом чи рентгеном.

В цьому матеріалі поговоримо про оснащення медичної практики та чому так часто розходиться фактична потреба лікаря і законодавчі вимоги.

Одним з пунктів, який ми запитуємо в клієнта при відкритті приватної медичної практики, є перелік наявного обладнання. Чому саме наявного? Тому що в більшості випадків, не зважаючи на всю сучасність обладнання, воно ймовірно буде не відповідати табелю оснащення.

Що таке табель оснащення в медицині?

Табель оснащення – це мінімальний набір медичного обладнання, який має бути в лікаря залежно від спеціальності в тому чи іншому кабінеті (чи групі кабінетів).

Табель затверджується наказом Міністерства охорони здоров’я і, як правило, довго-довго не обновлюється. Тож, коли передові протоколи лікування та діагностики проникають в країну разом з відповідним обладнанням, табелі не встигають за ними.

Що ж тоді робити з тим, що табель встановлює мінімальний перелік медичного обладнання і вам необхідно мати виріб, який фактично не потрібен?

Ідеального рішення, яке б врахувало і реальні потреби практики і законодавчі вимоги, немає. Це питання можливо вирішити наступним чином:

  • закупити застаріле чи непотрібне медичне обладнання виключно заради того, щоб виконати вимоги для отримання ліцензії на медичну практику (ви здивуєтесь скільки такого обладнання стоїть в кабінетах та коморах медичних закладів і кабінетів);
  • не закуповувати окремі вироби, якщо їхній функціонал дублюється іншим наявним обладнанням (в такому випадку рекомендуємо чітко доносити це при заповненні ліцензійних документів та при перевірках);
  • покластись на розуміння чиновників МОЗ (які насправді деколи мають медичну освіту і можуть зрозуміти принцип роботи тієї чи іншої медичної техніки) застарілості чи специфічності техніки чи процедур і не купувати таке обладнання взагалі. В цьому випадку, як втім і в першому, все ще є ризик отримати відмову в отриманні ліцензії, але вищий.

Хочеться пояснити, що застаріле і непотрібне медичне обладнання це не завжди про те саме.

Непотрібне обладнання лікарі часто розуміють як те, що не потрібно саме в їх практиці, але може бути використане іншим лікарем тієї ж спеціальності. Якщо таке обладнання є в табелі, то в більшості випадків, воно все ще вам потрібне. Оскільки, за окремими винятками, ви не можете ділити вашу спеціальність так, як вам зручно. Ну як мінімум не по обладнанню.

Також, існують і більш сучасні табелі, наприклад в частині функціонування кабінетів сімейних лікарів чи рентгенкабінетів. В таких випадках варіантів практично немає і доводиться повноцінно укомплектовувати кабінет.

Де беремо ті табелі?

Як ми вже писали вище, табелі затверджує МОЗ. Популярним є 739 наказ, яким затверджується значна кількість табелів під лікувальні і діагностичні спеціальності. В частині тих спеціальностей, які не покриває 739 наказ, а також подекуди в доповнення до нього, дивимось 153 наказ. Стоматологи ж звертаються до 158 наказу. І таких груп табелів є ще доволі багато.

Одразу скажемо, що за багато років було прийнято багато табелів, які не сильно, але все-таки суперечать одне одному. Тому тут застосовуємо правила конкуренції нормативних документів, наприклад більш пізній документ має пріоритет. В гіршому випадку, ви зможете отримати відмову в видачі ліцензії на медичну практику, в якому зазвичай вказують на наказ і табель, якому ви не відповідаєте.

А що з тим, чого немає в табелі?

Як ми вже згадували, табель це мінімальний перелік медичного оснащення. Тому, логічно, що лікарі можуть хотіти використовувати додаткове обладнання.

Як в такому разі визначити їх прийнятність для перевіряючих? Основні критерії будуть наступні:

  • виріб має бути зареєстрованим в Україні, пройшовши процедуру декларування виробником чи імпортером (навіть якщо він вже пройшов всі процедури FDA чи європейських регуляторів);
  • виріб має мати пряме відношення до спеціалізації лікаря, в чому ми можемо переконатись почитавши клінічний протокол чи навіть інструкцію про застосування.

Мені обов’язково купувати все медичне оснащення?

Ні. Можна орендувати чи навіть взяти в позичку (безоплатне користування). Це прямо дозволено ліцензійними умовами, що допомагає запускати медичні бізнеси, які потребують дорогого обладнання, але не можуть собі його дозволити. Ця ж особливість дозволяє функціонування медичних коворкінгів чи здачу робочих місць лікарів чи стоматологічних крісел в суборенду.

Ми розібрали черговий блок питань, з якими треба розібратись лікареві при запуску свого медичного бізнесу. Якщо у вас виникли запитання, зверніться до нас за консультацією.

В наступній статті ми розглянемо умовно останню складову успішного старту – найм персоналу.

 

 

Автор статті: admin
12 Серпня 2022
Медичне право

    Ви можете зв'язатися з нами для обговорення деталей

    Будь ласка, заповніть форму, ми зв’яжемось з вами найближчим часом