Відкриваємо приватну практику лікаря. Що з працівниками?

Стаття про основні питання, які мають знати лікарі, приймаючи на роботу медичний і не тільки персонал

Слідуючи нашій серії публікацій, ви вже успішно:

Тепер час перейти від цегли кабінету і сталі медичного обладнання, до справжнього наріжного каменю бізнесу – людського ресурсу.

Так, сьогодні ми поговоримо про ваших працівників та як не прогадати при їх виборі і наймі.

Якщо ж ви майстер на всі руки і не плануєте поки обзаводитись персоналом, можете додати цю статтю в закладки, а натомість почитати про те, що таке і як захистити результат діяльності вашої сірої речовини, а саме про інтелектуальну власність в медичні практиці.

Які з документів мені треба перевірити при виборі працівника?

Всі документи розділяємо на 2 категорії. Перші – ті, які надають всі працівники. Другі – тільки для працівників з медичною освітою, які працюють по спеціальності.

До загальних документів відноситься паспорт (в будь-якій формі, головне, щоб діючий), трудова книжка або, якщо працівник вірить в надійність і точність реєстрів, відомості з держреєстру застрахованих осіб, документ про військовий облік (за наявності) та інші.

Спеціальні документи передбачені тільки для медичного персоналу. Для лікарів перевіряємо наявність диплому, діючого сертифікату спеціаліста та/або посвідчення про категорію саме по тій спеціальності, по якій лікар приймається на роботу. Також звіряємо, документи про стаж роботи з освітніми і переконуємось, що відсутня перерва в роботі більше 3 років.

Всі документи скануємо чи ксерокопіюємо, оскільки вони будуть потрібні вам не тільки для особової справи, але і для внесення працівника в вашу медичну ліцензію.

Ці документи важливо зберігати навіть після звільнення працівника. Оскільки копії документів, які зазначались при отриманні чи внесенні змін до ліцензії можуть запитати при перевірці у будь-який момент часу протягом строку дійсності ліцензії. Так, ви правильно зрозуміли – ліцензія безстрокова, а тому зберігаємо документи завжди. Ну або як мінімум до анулювання ліцензії.

Чи обов’язково оформляти і коли?

Однозначно обов’язково. Це вимога як загального трудового законодавства, так і ліцензійних умов. Можете не переживати про те, що до моменту отримання ліцензії на медичну практику вам доведеться утримувати працівників на зарплаті. На етапі отримання ліцензії, ми тільки показуємо їх кваліфікаційні документи та зазначаємо чи будуть вони сумісниками чи ні. А от приймати на роботу можна вже після отримання ліцензії. Проте, сильно не баріться, бо дається на це всього один місяць.

Якщо ж ви вносите зміни в ліцензію (якщо ви не знали, що і таке є – тоді читайте про те, як це працює і коли треба подавати), то спочатку ви приймаєте на роботу нову людину, а тоді повідомляєте МОЗ.

В обох випадках, повідомляти МОЗ потрібно тільки про медичних працівників. А от щодо всіх працівників, незалежно від професії, повідомляємо податкові органи про прийняття на роботу.

Винятками з правила про обов’язковість оформлення є робота з підрядниками. Так, зазвичай оформляти трудові відносини не обов’язково з бухгалтером чи прибиральницею чи іншими зовнішніми підрядниками, які надають вам послуги чи виконують роботи. Детальніше про те, як розрізнити трудові відносини від відносин з підрядниками чи контрагентами в статті за посиланням.

Чому варто оформляти? Штрафи за неоформлених чи навіть неналежним чином оформлених працівників вас здивують. Неприємно.

А працівник може сам за себе податки платити, якщо він не проти?

Ні, ні і ще раз ні. Хоча такі домовленості є популярними, вони поза законом. Ви виступаєте податковим агентом працівника, а це означає, що треба:

  • сплатити за нього податки (так, частина цих податків буде абсолютно законно взята «з кишені» самого працівника, але не увесь же тягар перекласти на нього);
  • подати відповідну звітність в податкову.

В цю ж категорію популярних, але незаконних відносяться схеми типу:

  • виплатити мінімальну зарплату офіційну, а решту в конверті;
  • оформити працівника на півставки, коли він працює на повну.

Стільки сил у нього вкладаю. Навчив всьому, що знаю. Як тепер заставити його відпрацювати 1/2/5/10 років?

Хоча вам може здаватися, що це справедлива домовленість, наше законодавство каже, що це порушення прав працівника і не існує етичних і законних методів забезпечення таких умов. Те ж стосується договорів про неконкуренцію, які прийшли до нас із заморських держав.

Що все-таки можна спробувати, так це обмежити можливість використання працівником вашої комерційної таємниці або самостійно, або в іншого роботодавця.

Дана стаття завершає вступний блок статей про відкриття медичної практики. Але запуск клініки це хоча і складна, але далеко не найскладніша частина. Попереду вас чекають статті щодо ведення поточної діяльності медичного закладу, а також поради на випадок, якщо вас спіткала невдача і потрібно закриватись або перегруповуватись перед новим запуском.

Якщо у вас виникли будь-які запитання, звертайтесь за консультацією.

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор статті: admin
16 Серпня 2022
Медичне право

    Ви можете зв'язатися з нами для обговорення деталей

    Будь ласка, заповніть форму, ми зв’яжемось з вами найближчим часом