Погодження приміщення під медичну практику є головним болем навіть для спеціалізованих проєктних організацій, будівельних підрядників та профільних юристів. Чому так, читайте далі.

Тут ми описуємо другий крок при відкритті медичного бізнесу. Про перший крок, а саме як зареєструвати ваш бізнес, ми говоримо в попередньому матеріалі. Це ціла серія статей, а тому звертайте увагу на посилання та читайте про найрізноманітніші аспекти, які повинні враховуватись при запуску.

Відкриваємо приватну практику лікаря. Що з приміщенням?

Вибір приміщення є, мабуть, одним з найскладніших моментів при підготовці до відкриття медичної практики і причин цьому дуже багато:

  1. Медичний заклад, чи кабінет, має бути в місці, яке є оптимальним для пацієнта, і забезпечить надійний потік клієнтів. Ви, все ж таки, в першу чергу бізнес. Тому ви шукаєте приміщення і відсіюєте всі, що не підходять логістично.
  2. Бізнес – бізнесом, а держава хоче, щоб ви робили все максимально безпечно для пацієнта. Адже, ви надаєте медичні послуги. Тому відкриваємо будівельні, санітарні та інші норми і відсіюємо приміщення з п.1, які не відповідають цим нормам.
  3. Розуміємо, що відсіяли всі приміщення, бо жодне повноцінно не відповідає п.2. Сидимо і думаємо: як же працюють всі інші? Бо точно ж бачили клініку в напівпідвалі чи стоматологію в жилому фонді.
  4. Йдемо на компроміс і шукаємо «золоту середину». Але тут орендодавець зі своїми «ви цього не можете робити, цього не можете вішати і взагалі ви робіть ремонт, ставте вентиляцію, але якщо що, то договір розриваємо тут і зараз». Питання орендних відносин ми винесли в окрему публікацію.

Ще складніша ситуація часто буває у підприємців, які хочуть запуститись у власних приміщеннях. І тут від себе не втечеш, часто доводиться багато імпровізувати і викручуватись, щоб привести приміщення у відповідність. Ми бачили людей, які буквально роками виводили приміщення з житлового фонду.

Подекуди доходить до того, що навіть проектні та будівельні підрядники не можуть впевнено сказати чи приміщення підійде. Ну а ми, юристи, вже остання лінія, і від нас як буквоїдів клієнт очікує точної відповіді.

Так, ми вас налякали, а тепер давайте трохи розслаблюючого фактажу і розберемось які ж все таки умови актуальні для всіх медичних закладів чи кабінетів.

До будівлі в цілому

Як правило, нам підходить будь-яка капітальна будівля (не МАФ). Це може бути житловий будинок чи офісний центр. Винятком буде дерматовенерологічні, фтизіатричні кабінети та ряд інших потенційно інфекційних напрямів медичної практики, які не можуть розміщуватись в житлових будинках.

До приміщення

В той час як будівля може бути жилою, приміщення, де буде розміщена ваша медична практика, мають бути виключно нежитловими (виведеними з житлового фонду). Крім цього, якщо ви вибираєте варіант житлової будівлі, то можете розміститись в наступних форматах:

  • на першому поверсі, як правило за умови облаштування окремого входу (ви можете ділити його з іншими нежитловими приміщеннями, якщо увесь перший поверх виведений з житлового фонду);
  • на другому поверсі, за умови, що приміщення на першому поверсі також нежитлові;
  • інші поверхи можливі тільки за умови, якщо ми говоримо про сучасний житловий фонд, де під нежитлові приміщення з самого початку віддана більша кількість поверхів. Для виведення з житлового користування доступні, як правило, тільки перші два.

Цокольні, а тим більше підвальні чи напівпідвальні поверхи, одразу відкидаємо. Надання в них медичних послуг в більшості випадків заборонено. Але, вони все ще можуть бути частиною структури і використовуватись в якості технічних приміщень чи приміщень загального користування.

До освітлення

Незалежно від вашої можливості провести електрику або доставити додаткові лампи, більша частина медичних кабінетів має обов’язково освітлюватись природно, тобто вікном.

До оздоблення

Тут все відносно просто. В оздоблені медичних кабінетів використовуємо нетоксичні матеріали (добре б взяти відповідні висновки про безпечність), які дозволяють часте вологе прибирання та дезінфекцію (говоримо як про підлогу, так і про стіни та стелю). Уникаємо фігурних плінтусів та інших нерівностей, які ускладнюють прибирання та дають бруду накопичуватися. Якщо маєте шумну техніку, наприклад компресор в стоматології, додатково забезпечуємо звукоізоляцію стін.

До опалення та води

Опалення може бути як центральним, так і автономним (бойлер/котел). Головне, щоб не було відкритого полум’я, а тому газові плитки і каміни залишаємо вдома.

Водопостачання, як і опалення, може бути центральним чи автономним. А от водовідведення і каналізацію наполегливо рекомендовано організовувати все-таки централізованими, оскільки з використанням септиків є ряд санітарних обмежень.

До вентиляції

В залежності від профілю медичної практики, вам можуть підходити найрізноманітніші типи вентиляції. Звичайно, ви ніколи не помилитесь, якщо поставите припливно-витяжну вентиляцію з механічним спонуканням. Але давайте чесно, її установка може обійтись дорожче ніж оренда і ремонт всього кабінету. Тому, як правило (особливо для кабінетів консультаційного профілю), підходить природна вентиляція з кондиціонером, подекуди з установкою рекуператора. Для надання медичних послуг, які несуть підвищений ризик, наприклад операційних блоків чи рентген відділень, звичайно, вимагається більш складні вентиляційні системи.

До площі і складу

Це один з найсуперечливіших блоків, оскільки будівельні норми, які регулюють площу та склад медичних приміщень, були прийняті більше 20 років тому, і вже не зовсім відповідають реальним потребам сучасної медицини. Те саме стосується і тих обов’язкових приміщень, які мають бути в медичній клініці чи кабінеті, оскільки будівельні норми в першу чергу орієнтувались на великі державні лікарняні заклади, які могли собі дозволити роздуту квадратуру. Як же тоді вибрати і не відкинути всі пропозиції на ринку оренди? В своїй практиці ми виходимо з наступного:

  • якщо бажане приміщення відповідає будівельним нормам – слідуємо будівельним нормам;
  • якщо не вистачає площі в незначній мірі, але кабінет все-ще знаходиться в рамках вимог по площі до схожих по профілю кабінетів (наприклад, 1-2 кв.м.) – виходимо з того, що приміщення має підійти, додатково орієнтуємось на наш багаторічний попередній досвід ліцензування медичної практики (якщо нестандартна площа пройшла 10 разів, то на 11 вона все ще ймовірно пройде);
  • в частині складу приміщень (які кімнати та кабінети мають обов’язково бути) ми виходимо в першу чергу зі здорового глузду та логіки, а також нашого багаторічного досвіду ліцензування. Так, ми двічі себе похвалили і якщо ви запитаєте у наших клієнтів (чи почитаєте відгуки), вони підтвердять, що не дарма.

Звичайно, це тільки основи вибору медичного приміщення, і клієнти не перестають нас дивувати все новими і новими питаннями, тому здивуйте нас і ви. Зв’яжіться з нами, і ми вас проконсультуємо – або в форматі окремої послуги, або комплексно при супроводі відкриття приватної медичної практики.

Отож, ви зрозуміли основні питання, на які слід звернути увагу при виборі приміщення, крім одного. Якщо воно не ваше, то вам ще потрібно оформити документи на користування. Вам підійде оренда, суборенда чи ще якась форма? Читайте в наступному матеріалі серії.

Якщо ж ви щасливий власник приміщення, то можете пропустити орендні баталії та одразу перейти до наступної стадії – перевірки санстанцією того, наскільки воно дійсно задовільнило вимоги, про що ми поговоримо в окремій статті.

 

Автор статті: admin
30 Липня 2022
Медичне право

    Ви можете зв'язатися з нами для обговорення деталей

    Будь ласка, заповніть форму, ми зв’яжемось з вами найближчим часом