Як лікарю-ФОПу видати лікарняний на строк довше 15 днів?

В рамках реформи охорони здоров’я, фізичні особи-підприємці, або як ми ще їх часто називаємо – ФОП, отримали право видавати листки тимчасової непрацездатності. Як правило це стосується спеціальностей первинки, а саме:

  • терапія;
  • педіатрія;
  • сімейна медицина.

Скажемо навіть більше, для лікарів первинки, які уклали договір з Національною службою здоров’я, видача лікарняних є не просто правом, а навіть прописана як обов’язок для отримання державного фінансування.

Звичайно, інструкція про видачу листків тимчасової непрацездатності також дозволяє видачу лікарняних й іншим лікарям-ФОПам, наприклад стоматологам.

Основними вимогами для видачі є:

  1. Наявність ліцензії на медичну практику, про отримання якої ви можете прочитати за посиланням;
  2. Наявність підстав для видачі лікарняного. Тобто відповідного захворювання, травми чи іншого стану, який не дозволяє пацієнту працювати.

Як видається лікарняний?

З вересня 2021 року видача відбувається в електронній формі.

На сьогодні лікарям-ФОП дозволено видавати лікарняні до 15 днів. Це працює наступним чином:

  1. Перший лікарняний видається до 5 днів;
  2. Якщо працездатність не відновилась, лікар може оформити непрацездатність ще на 10 днів.

Два тижні, як правило, достатньо для багатьох пересічних хвороб і станів.  Але, як і інші негативні ситуації, хвороби мають звичку затягуватись.

Що робити далі, якщо пацієнт хворіє більше 10 днів?

Далі відповідна інструкція про видачу лікарняних каже, що для продовження лікарняного понад 15 днів робимо наступне:

  • з 15-го по 30-ий день залучаємо до оформлення листка непрацездатності завідувача відповідного відділення;
  • після 30-го дня лікарняні можна продовжувати тільки через лікарсько-консультативну комісію, яка більш широко відома як ЛКК.

Я ж можу найняти завідуючого і продовжити лікарняний до 30 днів. В чому ж тоді проблема? Справа в тому, що у ФОП немає відділень. А навіть якщо їх спробувати створити на папері, то юридично це не ті відділення, про які йде мова в інструкції.

В частині ЛКК тим більше все однозначно. Очолює ЛКК керівник закладу охорони здоров’я – медичний директор. А як ми знаємо, у такій організаційній формі як ФОП немає керівника в юридичному розумінні цього слова, а сам ФОП не є закладом охорони здоров’я.

Не зважаючи на таку невідповідність, лікарі-ФОПи наймають лікарів для формування ЛКК тільки для того, щоб дізнатися, що видані висновки не підходять. І тоді з їх пацієнтами щось потрібно робити.

Як тоді вирішити питання довгострокових лікарняних, які видає ФОП?

Найбільш однозначним і зрозумілим, але дуже-дуже дорогим варіантом, є повністю поміняти свою практику і перейти з ФОП на ТОВ, чи іншу юридичну особу. Про позитивні і негативні аспекти діяльності через ФОП/ТОВ ми вже писали в іншій статті за посиланням.

Звичайно, цей варіант не підійде великій кількості лікарів в силу своєї дороговизни і тривалості переходу. Потрібно повністю переоформити всі документи від акту санітарного обстеження на приміщення до медичної ліцензії. Також звільнити своїх працівників та найняти їх в ТОВ.

Це точно нам не підходить. Які ще є варіанти?

Виходячи з досвіду нашої практики, найвигіднішим способом оформлення лікарняного понад 15 днів є укладення договору на проведення комісій для ваших пацієнтів на платній основі з місцевим закладом охорони здоров’я, який вже сформував ЛКК. Звичайно, такий договір має містити цілий ряд застережень, наприклад щодо персональних даних. Також, ви маєте отримати згоду пацієнта.

Ми вже неодноразово допомагали клієнтам-лікарям в розробці та підписанні відповідних договорів на проведення ЛКК для пацієнтів, які потребували більш тривалих лікарняних. Ба навіть більше. Якщо в місцевості були наявні заклади без сформованих комісій, ми йшли далі і допомагали таким закладам створити комісію та упорядкувати її діяльність.

Якщо ви маєте намір попрацювати в такому форматі з медичними закладами комунальної чи державної форми (лікарні, поліклініки, амбулаторії, ЦПМСД тощо), то майте на увазі, що вони не зможуть надавати такі послуги. Оскільки мають обмеження на рівні законодавства щодо того, які послуги вони можуть надавати оплатно. А послуги щодо аутсорсингу ЛКК там немає.

З іншої сторони, можлива зворотна ситуація, коли ФОП може надавати свого лікаря на платній основі медзакладу, який не може повноцінно сформувати свою ЛКК. Звичайно, в такій ситуації також багато специфічних моментів, особливо в частині ризиків від Держпраці за приховування трудових відносин через залучення ФОП, але у випадку готовності закладу така схема роботи також може бути пропрацьована.

Якщо у вас виникли будь-які запитання, зверніться до нас на консультацію за контактами на сайті.

 

 

 

Автор статті: admin
19 Серпня 2022
Медичне право

    Ви можете зв'язатися з нами для обговорення деталей

    Будь ласка, заповніть форму, ми зв’яжемось з вами найближчим часом